Sayfa bulunamadı – Hemor ya da diğer adıyla basur makat hastalıkları arasında ilk sırada yer almaktadır. En belirgin özelliği dışkıda kanamadır. https://www.hemoroidklinigi.com Hemor ya da diğer adıyla basur makat hastalıkları arasında ilk sırada yer almaktadır. En belirgin özelliği dışkıda kanamadır. Thu, 25 May 2023 12:11:50 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.5 Hangi Doktora / Bölüme Gidilir? https://www.hemoroidklinigi.com/hangi-doktora-gidilir.asp https://www.hemoroidklinigi.com/hangi-doktora-gidilir.asp#comments Thu, 14 Nov 2019 07:44:24 +0000 http://www.hemoroidklinigi.com/?p=963 Hemoroid (basur) hastalığı: makat hastalıkları arasında ilk sırada yer almaktadır. Toplumun %4 ve daha fazlasını etkilemektedir. Öyle ki ABD nüfusunun 10 milyondan fazlası hemoroid olduğu bilinmektedir. (1) Sorunun erkek cinsiyetinde, kadınlara göre daha fazla görüldüğü de yapılan bilimsel araştırmalarla ortaya konmuştur. (2)

Hemoroide Hangi Bölüm Bakar?

Kabızlık, dışkıda kanama, anüs içi ve dışında şişlik gibi problemleriniz varsa mutlaka genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız. Yaşadığınız sorun hemoroid ya da farklı bir sorun olabilir. Yaşadığınız makatta kanama problemini basur kaynaklıdır diye düşünmeyin. Çünkü kanamanın nedeni hemoroid olabileceği gibi kolon ve rektum kanseri de olabilir. (3)

Bu nedenle mutlaka bir Genel Cerrahi uzmanına muayene olarak kanamanın nedeni tespit edilmeli ve sorunun kaynağına yönelik tedavi uygulanmalıdır.

Proktoloji Uzmanı Tercih Edin!

Genel cerrahi: kendi içerisinde çok geniş bir branştır. Bu nedenle daha iyi hizmet alabilmek için, makat hastalıkları teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmış hekimler tercih etmelisiniz. Öyle ki makat hastalıkları ile ilgilenen bir branş bulunmaktadır.

Proktoloji adı verilen bu branş ile hekimler anal bölge hastalıkları teşhis ve tedavisine odaklanmaktadır. . Proktoloji uzmanları binlerce hemoroid, anal fissür, kıl dönmesi, anal fistül gibi hastalıkların teşhis ve tedavisinde diğerlerine göre daha tecrübelidir. (4)

Tavsiye Edebileceğimiz Proktologlar

Proktoloji uzmanını nereden bulacağım diye düşünüyor olabilirsiniz. Biz size birkaç hekim önerisinde bulunalım. İçerisinde kadın genel cerrahların da olduğu alanında uzman isimleri yazının devamında görebilirsiniz.

Op. Dr. Atilla Kaya (İstanbul, Bakırköy)

Op. Dr. Atilla Kaya

İstanbul Bakırköy’de genel cerrah ve medikal estetik uzmanı olarak görev yapan Op. Dr. Atilla KAYA tüm hemoroid tedavilerinde hizmet vermektedir. Hekime ulaşmak için 0212 572 72 65 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Op. Dr. Seher Şirin (Antalya)

Antalya’da kadın genel cerrahi uzmanı arayanların en çok tercih ettiği isimlerden biri olan Op. Dr. Seher Şirin, İstanbul’dan sonra şimdi de Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde yer alan kliniğinde hizmet vermektedir. Detaylı bilgi ve iletişim için 0242 312 22 22 numaralı hattı arayabilirsiniz.

Op. Dr. Adil Altınsoy (Ankara)

Op. Dr. Adil Altınsoy

Türkiye’nin her yerinde proktoloji uzmanı bulabilirsiniz. Başkent Ankara’da yaşayanların yakından tanıdığı bir isim Op. Dr. Adil Altınsoy, Sincan Devlet hastanesinden emekli olduktan sonra Kızılay’da bulunan kliniğinde hasta kabulüne devam etmektedir. Adil beye ulaşmak içinde 0312 431 95 47 numaralı hattı kullanabilirsiniz.

Op. Dr. Ergun Aygören (Bursa)

Op. Dr. Ergun Aygören

Son olarak Bursa’da yaşayanlar için proktolog önerisinde bulunmak istiyorum. Bursa’da proktoloji uzmanı arayanlar için önerim Op. Dr. Ergun Aygören olacaktır. Uzun yıllar askeri hastanelerde hekimlik yapan Ergun bey albay rütbesi ile emekli olduktan sonra Bursa Nilüfer’de bulunan kliniğinde hasta kabulüne devam etmektedir. İletişim için 0224 249 10 06 numaralı hattı arayabilirsiniz.

Hemoroid Muayenesi Nasıl Yapılır?

İnsanların en çok utandığı ve çoğu zaman doktordan uzak kaldığı kısım sanırım burasıdır. Hemoroid muayenesi 3 şekilde yapılmaktadır. Öncelikle hasta aşağıda yer alan görselde olduğu gibi pozisyon alması gerekir.

Hemoroidin teşhisi

Sonrasında hekim gözle, parmakla (rektal tuşe) ve anoskop ile teşhis işlemini gerçekleştirir. Muayene işlemi 3-4 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanmaktadır. Hemoroid muayenesi ile ilgili geniş kapsamlı bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

1. Johanson, J. F., & Sonnenberg, A. (1990). The prevalence of hemorrhoids and chronic constipation: an epidemiologic study. Gastroenterology, 98(2), 380-386. PubMed

2. Ekçi, B., İzbırak, G., Gökçe, Ö., & Tanrıöver, Ö. (2009). Birinci basamakta hemoroid hastalığına pratik yaklaşım. Türkiye Aile Hekimliği Dergisi, 13(2), 87-92.

3. Metcalf, J. V., Smith, J., Jones, R., & Record, C. O. (1996). Incidence and causes of rectal bleeding in general practice as detected by colonoscopy. Br J Gen Pract, 46(404), 161-164. PubMed

4. Kreuter, A. (2016). Proctology–diseases of the anal region. JDDG: Journal der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft, 14(4), 352-373.

]]>
https://www.hemoroidklinigi.com/hangi-doktora-gidilir.asp/feed 137
Hemoroid Beslenme https://www.hemoroidklinigi.com/hemoroid-beslenme.asp https://www.hemoroidklinigi.com/hemoroid-beslenme.asp#comments Mon, 04 Mar 2019 11:09:42 +0000 http://www.hemoroidklinigi.com/?p=157 Hemoroid Hastalığı Teşhisi Konan Bireylerin Beslenme Konusunda Dikkat Etmesi Gerekenler Hemoroid Hastaları Hangi Gıdalardan Uzak Durmalı Doktorumuz Sizler İçin Eklediği Yazısı Hemen Alttadır.

Hemoroidde ne yemeli ne yenmemeli

Hemoroid hastalığında genetik yatkınlıktan (ailesel yatkınlık) sıkça söz edilmektedir,aslında burada kişnin vücudunda yatkınlıkmı olduğu yoksa o ailenin beslenme alışkanlaıklarınınmı sebep açık değilidir.Bazı ailelerde beslenme ve buna bağlı olarak dışkılama (kabızlık olması) alışkanlığı hemoroidde en önemli etkidir,benzer şekilde tuvalette 30-50 dakika kalmak gibi kötü tuvalet alışkanlığıda bazı ailelerde sık rastlanan bir durumdur ve buda beslenmeyle ilişkili olabilir. Acının fazla tüketimide bazı toplumlarda daha yaygındır, acının direk etkisi olmasada makattaki yanma hissi ıkınmaya sebep olarak hemoroidin oluşum riskini artırmaktadır.

Bütün bunlar birlikte düşünüldüğünde basur sebepleri arasında en önemli etkinin beslenme alışkanlığı olduğu söylenebilir.

Hemoroidin oluşumunu engellemek, hemoroidin ilerlemesini durdurmak ve hemoroidden kaynaklanan şikayetleri azaltmak için beslenmede şunlara dikkat edilmeli;

Hemoroide hastalığında tüketilmesi önerilen gıdalar

  • Kepekli ekmek;daha doğaldır ve barsakta posa bıraktığı için kabızlığı engelleyerek faydalı olur her zaman beyaz ekmeğe tercih edilmeli.
  • Sebze :Her yemekte olabildiğindce fazla tüketilmelidir barsakta posa bıraktığı için barsağın rahat çalışmasını sağlar ve kabızlığı engeller.
  • Meyve :imkanlar dahilinde her akşam meyve tüketilmeye çalışılmalıdır,sebze gibi barsakta posa bıraktığı için barsağın rahat çalışmasını sağlar ve kabızlığı engeller.
  • Kayısı : Kabızlık tedavisinde kayısının ayrı bir yeri vardır,diğer meyvelerden farklı olarak kayısı barsak hareketlerini artırarak kabızlığı çözer.kayısı taze,kuru,komposto veya kayısı suyu olarak tüketilebilir ve hepsi etkilidir.

Tüm bunlara rağmen kabızlık problemi çözülemiyorsa her akşam 1-2 su bardağı kepek çorba veya ayran ile karıştırılarak yenilebilir.

Hemoroid hastalığında tüketilmemesi gereken gıdalar

Aslında bazı gıdalar suçlanarak yasaklansada bu yasakları genellemeden kişiye özel hale getirmek daha doğru olacaktır.

  • Kabızlığa sebep olan gıdalar;kişide kabızlığa sebep olan gıdalar tüketilmemelidir örneğin muz bir çok kişide kabızlık yapabilmektedir.
  • Makat bölgesinde tahrişe sebep olabilen gıdalar;bazı hastalarda domates,patlıcan ve baharatlar şikayete sebep olmaktadır bu durumda kişi o gıdaları seçip onlardan uzak durmalıdır.

Hemoroid Hastalığı Acı Tüketimi

Genel olarak hemorodi veya benzer hastalık tedavisi için öneride bulunan doktor lafa “sakın acı yeme” şeklinde başlar. Makatın iç yüzey yapısıyla ağız va dudakların iç yapısı birbirine çok benzer acı gıda tüketiminin ağzımızda ve dudağımızda da basur veya benzer bir hastalık oluşturması gerekir. Böyle bir şey olmadığı ve acının bilimsel olarak makat yapısına olumsuz etki yapmadığı bilinmektedir.

Bu bilgiler ışığında acı gıdaların direk basur yapma ihtimali yoktur ama acı yendiğinde genel olarak yanma hissi sebebiyle fazla ıkınma ihtiyacı duyulur. Gereğinden fazla ıkınmak makat bölgesinde bağ dokusunda yapısal bozukluğa sebep olur ve takibinde bölge toplar damarları genişleyerek hemoroidler ortaya çıkar.

Sonuç olarak acılı gıdalar hemoroide neden olmaz ama acısı fazla gıda tüketildiği için fazla ıkınmak hemoroidin oluşmasına ve var olan hemoroidlerin ilerlemesine sebep olur. Ikınmamak şartıyla acısı yoğun gıda tüketmenin hiçbir sakıncası yoktur.

Hemoroidden Korunma

Özellikle ailesel yatkınlığı olanların dikkat etmesi hastalığın oluşumunu ciddi ölçüde engelleyebilir. Bunun için en önemli şey tuvalette kalış süresi ve ıkınma şiddetidir.
Bol posa içeren gıdalar
Sebze, meyve, kepekli ekmek çok tüketilmeli. Barsaktaki posa miktarı bağırsağın daha hızlı çalışmasını sağlayarak kabızlığı ve paralelinde tuvalette rahat boşalmayı sağlar. En fazla posa bırakan gıda kepektir bunu için mutlaka her öğünde kepekli (market tipi) ekmek tüketilmeli. Kepekli ekmek bulunamıyorsa yada yenilemiyorsa iri taneli kepek günde bir su bardağı kadar tüketilmelidir. Gıda hemoroid ilişkisinde sadece tüketilen posalı gıda miktarına dikkat etmek yeterlidir.
Acı gıdalar
Acının bilinenin aksine hemoroid yapma özelliği yoktur ancak acı yendiğinde tam boşalamama hissi sebebiyle gereksiz yere çok ıkınılması önemli bir hemoroid sebebidir. Kontrolsüz bir şekilde aşırı derecede ıkınmamak kaydıyla acı yemenin hiçbir sakıncası olamaz.
Su tüketimi
Normal şartlarda tüketilenin üstünde su veya sıvı gıda tüketiminin barsak alışkanlığı üzerinde hiçbir etkisi olmadığından hemoroidden korunmada etkisinden söz edilemez.Ancak alınan posanın daha iyi su tutması için normal ölçülerde su içilmelidir.
Tuvalet kültürü
Hemoroid oluşumunda en önemli etkendir ve mutlaka çok dikkat etmeyi gerektirir.

  • Kabızlığı mutlaka çözünüz.
  • Kabızlığınız olsada olmasada dışkılama ihtiyacı tam belirginleştiğinde gidin “galiba tuvaletim gelecek ” diye tuvalete gidip beklemeyiniz,tuvalete asla okuyacak bir şeyler götürmeyiniz.
  • Nerede olursanız olun asla dışkılama ihtiyacınızı ertelemeyin .
  • Dışkılarken ilk oturduğunuzda çıkan 80-90 gramlık kısmı çıkardıktan sonra ıkınmanız gerekecekse ıkınmayıp geri kalanı bir daha ki dışkılamaya bırakınız.
  • Tuvalette 1.5-2 dakikadan fazla kalmamaya özen gösteriniz.
  • Tuvalete sadece dışkılama ihtiyacı için gidiniz dişinizi fırçalamanız gerekiyorsa onu biraz sonra yapınız böylece dışkılama için ayırdığınız süreyi da net bilirsiniz.
  • Mümkün olduğunca günün aynı saatlerinde dışkılamaya gidiniz, özellikle kahvaltı sonrası gitmeyi alışkanlık haline getiriniz.
  • Sigara içiyorsanız (binlerce zararının olduğunu bile bile) mümkün olduğunca kahvaltıdan hemen sonra ve tuvalete girmeden birkaç dakika önce 1 tane içiniz bu daha rahat dışkılamanızı sağlayacaktır. (sigara tiryakisi değilseniz böyle bir girişimde bulunmayınız)
  • Mümkünse Türk tuvaletini kullanınız. Dizlerin karna basınç yapması sebebiyle daha rahat dışkılarsınız,rahatsız bir pozisyon olduğu için daha çabuk çıkma ihtiyacı duyarsınız.
  • Uygun olduğu durumlarda ılık suyla tahretleniniz.
  • Kendinize her zaman giderek daha rahat dışkıladığınız telkin ediniz.

Bu önerilere dikkat ederek hemoroid olmaktan korunabilir,var olan hemoroidinizin derecesinin ilerlemesini engelleyebilir,hemoroidden kaynaklanan şikayetlerinizi ciddi ölçüde azaltabilirsiniz ama hemoroidinizi iyileştiremezsiniz.

Basur Patlıcan Tüketimi

Bir çok internet sitesinde basurla patlıcan arasında ilişki kurulmakta, bitkisel tedavi önerilerinin ilk sıralarında yer almaktadır. Patlıcanın kendisini yepek basura yarar da sağlamaz zarar da vermez. Patlıcan sapınun kaynatılarak kullanılması önerilmektedir.

Yazan
Op Dr Seher ŞİRİN

Kaynak
https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-4757-2945-0_48

 

]]>
https://www.hemoroidklinigi.com/hemoroid-beslenme.asp/feed 368
Hemoroid Tedavi Ücretleri https://www.hemoroidklinigi.com/tedavi-ucretleri.asp https://www.hemoroidklinigi.com/tedavi-ucretleri.asp#comments Fri, 01 Mar 2019 05:09:46 +0000 http://www.hemoroidklinigi.com/?p=755 Daha önceki konularımızda hemoroid hastalarının mutlaka tedavi olması gerektiğini belirttik, hastalığınızın yapısı ve derecesine göre farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bu noktadan sonra insanların en çok merak ettiği hususlardan biri tedavi ücretleri olmaktadır. Hemoroid tedavi ücretinizi öğrenmek için öncelikle hastalığınızı yakından tanımalı ve uygulanması muhtemel tedavi yöntemini bilmelisiniz. Aşağıda IDEA Kliniklerde uygulanan tedavi ücretlerine yer verilmiştir. Ücretlerin belirlenmesinde dikkat edilen hususları yazının devamında görebilirsiniz.

Yeni Ücretleri Gördünüz mü

Hemoroid tedavi ücretleri SGK’lı hastalar için 6000 TL’den başlamaktadır. Hastalığın derecesi, ilerleme durumu ve uygulanacak tedavi yöntemine göre 12000 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Daha fazla bilgi için 0542 621 08 88 numaralı hattı arayabilir ya da WhatsApp uygulaması üzerinden yazabilirsiniz.

SGK’lı Hastaların Tedavi Ücretleri %50 İndirimli
Evet, arkadaşlar başlıkta da belirtildiği gibi SGK güvencesi olan hastaların tedavisi %50 indirimli yapılmaktadır.

IDEA Klinik İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’da
Bu şekilde gelişmiş olanaklarla sağlığınıza kavuşmak için sizde IDEA Kliniklerin İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya’da yer alan kliniklerinden hizmet alabilirsiniz.

Randevu Almayı Unutmayın
Hastalarına en iyi şekilde hizmet vermeyi amaçlayan IDEA Klinik randevulu hasta kabul etmektedir. Aşağıda yer alan butona tıklayarak size en yakın kliniğe Online randevu alabilirsiniz. Telefonla hasta danışmanlarımızla konuşarak randevu oluşturmak isterseniz 0212 572 72 65 numaralı telefonu arayınız. Hasta danışmanları randevuyu size en yakın kliniğine oluşturacaktır.

IDEA Klinik Randevu

Hastalığınız İç Ya Da Dış Hemoroid Hangisi?
İlk olarak yaşadığımız sorunun hangisi olduğunu bilmek gerekir. Hemoroid hastalığı daha önce de belirttiğim gibi iç ve dış olmak üzere 2 gruba ayrılmaktadır. En sık görülen iç hemoroid olup, rektum iç kısmında bulunan toplardamarların genişlemesi ile ortaya çıkar. İlk belirtisi dışkılama esnasında kanama olup, zamanla toplardamarın genişlemesine bağlı olarak rektum iç kısmında meme şeklinde fark edilir. Dış hemoroid anüs çevresinde şişlik şeklinde ortaya çıkar ve ağrıya neden olabilmektedir. İlk yapmanız gereken hastalığın hangi gruba girdiğini bilmek gerekir. Kendi kendinize anlama imkânı yoksa bir genel cerrahi uzmanına muayene olarak teşhis ettirebilirsiniz.

Hemoroidiniz Hangi Evrede Önce Bunu Öğrenelim?
İç basur hastalarında 1’den 4’e kadar evre bulunmaktadır. Dışkılama esnasında ağrısız kanama 1. Derece iç hemoroid olduğunu gösterir. Tabii ki her kanama problemi basur ile alakalı olmayabilir. Bu nedenle mutlaka proktoloji (makat hastalıkları) uzmanlarına muayene olmalısınız. İç hemoroid problemi olduğu kesinleşmesi halinde hangi evrede olduğuna bakmalıyız. Çünkü her evrenin kendine özgü tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bunu öğrenmek için ilk olarak yaşadığımız şikâyetlere bakmak gerekir. Aşağıda yer alan hafiften son aşamaya doğru şikâyetler bulunmaktadır.

Makatta Kanama Problemi Yaşıyorum: Basur hastalığı genelde kronik kabızlık ve normal doğum yapan annelerde görülür. Her iki grupta da sorunun kaynağı ıkınma alışkanlığı ile alakalıdır. Konstipasyon (Kabızlık) problemi olan insanlar tuvalette 30 dakikaya varan zaman geçirerek ıkınırken anne adayları da bebeklerini dünyaya getirmek için ıkınırlar. Tamam, hemoroid riski olsa bile normal doğum en sağlıklısıdır. Bu nedenle normal doğum yapmaktan vazgeçmeyin. Gerek kabızlık gerekse doğum yapan kadınların dışkılama esnasında kanama görmeleri normaldir. Büyük ihtimalle iç basur olmaktadır. Hiçbir şekilde ağrı ya da can yanması yoktur. Sizde kanamaya ek olarak ağrı, can yanması oluyorsa o basur değil de makat çatlağı olabilir. 1 Haftadan uzun süren makat kanamalarında iç basur riski yüksektir. Bu durumda genelde 1. Derece iç hemoroid teşhisi konur. Tedavisi doktor tarafından reçete edilen ilaç ve kremlerle denenebilir.

Rektum İç Kısmında Bir Şeyler Var: Makatta kanama yaşayan insanların %90 gibi büyük bir bölümü utanma nedeniyle doktor ve hastanelerden uzak durmaktadır. Kendi kendine geçmesini beklerler. Bu bekleyiz maalesef beyhude olup, geçmek yerine daha ilerleme durumu olacaktır. Kanama şikâyetine ek olarak bu sefer anüs iç kısmında meme ortaya çıkmaktadır. Aslında o meme değil de soruna neden olan genişlemiş toplardamardır. Dışkılama yaptığınızda insan boşalım sağladığı için rahatlar. Ama hemoroid hastalarında ortaya çıkan meme onları halen dışkılama yapacak hissi vererek uzun süre tuvalette beklemesine neden olur. Ortaya çıkan bu memenin durumuna göre artık derecelendirme anlaşılmaktadır.

Dışkılama Esnasında Basur Memesi Dışarı Çıkıyor mu? Evet, arkadaşlar rektum iç kısmında bir şeylerin varlığını hissetmek (toplardamarı hissetmek) sorunun 2. Derece olduğunu düşündürmektedir. Tabii ki 3. Evre de olabilir. Bunu anlamak için dışkılama esnasında hemoroid memesinin nasıl davrandığına bakacağız. Dışkılama esnasında meme anüs dışına çıkar. Dışkılama işlemi bitip kalktığınızda kendiliğinden içeri giriyor mu? Cevabınız evet ise 2. Derece olması büyük ihtimaldir. Cevabınız bazen giriyor, bazen de ben parmağımla anüs içine iterek sokuyorum derseniz sorununuz 3. Derece olmaktadır.

Basur Memesi Anüsün Dışında mı? Yukarıda aktardığımız bilgiler ile 1 ile 3. Derece basur hastalığını anlama imkânı bulduk şimdi ise son evre yani 4. Derece hemoroidi nasıl anlayacağımıza bakalım. Evreler basur memesinin büyümesine göre anlaşılır. Sürekli genişleyen toplardamar anüs dış kısmına çıkıp orada şişlik şeklinde beklemeye başlaması halinde artık 4. Evre yani son noktaya geldiniz demektir.

1 ve 3. Evre Basur Hastalarında Ameliyatsız Tedaviler Uygulanır
Yukarıda anlatılan detaylara bakarak sizde yaşadığınız sorun ve evresini tahmini olarak anlama imkânınız olacaktır. Hastalığın tipi ve evresini tespit ettiyseniz şimdi tedavisinin nasıl yapıldığına bakalım. Basur hastalarında evre olarak ayırmanın nedeni uygulanacak tedavi ile alakalıdır. Bu nedenle 1 ile 3. Derece iç basurunuz varda ameliyatsız yöntemlerle tedavi olabilirsiniz. Bunun için Lazer ve RBL dediğimiz Rubber Band Ligation yöntemi uygulanmaktadır. Dilerseniz bu tedavileri ve nasıl yapıldıklarını yakından görelim.

Lazerle Hemoroid Tedavisi: 1. Ve 2. Derece basur hastalığı olanlar için en önemli tedavi lazer olmaktadır. Aslında lazer değil de Infraed Koagülasyon dediğimiz bir cihaz kullanılmaktadır. Lazer ile benzer mantığı yürüttüğü için halk arasında lazerle basur tedavisi olarak bilinmektedir. Cihazın başlığına enerji verildiğinde 130 dereceye varan ısı ile sorunlu toplardamar tahrip edilmektedir. Kanamalı basur hastalarında o andan itibaren kanama son bulmaktadır. Tabii ki uygulanışı sadece 1 ve 2. Evre basurlarda mümkün olmaktadır.

RBL (Lastikle Boğma Yöntemi) : Hastalığın kendi kendine geçmesini beklemek ilerlemesine neden olmaktadır. 3. Derece olduğunda yukarıda detaylarını görme imkânı bulduğumuz Lazer artık etkili olmayacaktır. Onun yerine kısa adı RBL olan (Rubber Band Ligation) yani lastikle boğma yöntemi uygulanması gerekir. Yapılışına bakacak olursak vakumlu bir alet yardımı ile meme bir araya toplanarak kalın bağırsağa en yakın noktaya alet yardımı ile lastik halka takılmaktadır. Burada amaç basur memesine kan gelmesini azaltmak ya da tamamen önlemektir. Lastik halka bu ihtiyacı görmektedir. Kan gelmediği için 10-15 gün içerisinde lastik halkanın olduğu yerden çürüyerek düşmektedir. O bölgede sinir olmadığı için tedavi ve sonrasında ağrı yaşanmaz.

Derece Hemoroidler de THD Uygulanır: Birçok insan yıllarda basur ile yaşamaktadır. Tabii ki son evreye geldiğinde ise artık şikâyetler dayanılmaz hal almaktadır. Artık doktora gitmekten başka çaresi kalmamaktadır. Bu şekildeki hastaların tedavisi yalnızca ameliyat ile yapılmaktadır. IDEA Klinik olarak klasik ameliyatlar yerine THD dediğimiz (Transanal Hemorrhoidal Dearterialization) yöntemi uyguluyoruz. Anlaşmalı olduğumuz hastanelerin ameliyat ortamında uygulanan yöntemde amaç yine basur memesine gelen kanı kesmektir. Bunun için memeye kan taşıyan damarlar ultrason ile tespit edilerek memeye 3-4 yukarıdan bağlanmaktadır. Bu şekilde kan alamayan basur memesi birkaç gün içinde küçülerek yok olmaktadır. Hasta 1 gün gibi hastanede kaldıktan sonra evine, işine okuluna dönebilmektedir. Klasik ameliyatlara göre her yönüyle avantajlıdır. Tabii ki fiyatları ameliyatsız yöntemlere göre yüksektir. Nedeni ameliyathane ve hastanede yatma gereksinimidir.

Diğer Hastalıkların Tedavi Ücretlerini Öğrenin
IDEA Klinikte hizmet verilen diğer sağlık hizmetlerine dair ücret bilgisine ulaşmak için aşağıda yer alan bağlantıya tıklayabilirsiniz. https://www.ideaklinik.com/tedavi-ucretleri-bilgisi.html

Proktoloji Uzmanlarımız Sorularınızı Yanıtlıyor
Basur tedavi ücretlerine dair aktaracaklarımız bu kadar olup, şimdi sizden gelen soru ve yorumlara yanıt vereceğiz. Aşağıda yer alan formu doldurarak sorularınızı iletebilirsiniz. Sizden gelen sorulara IDEA Klinik proktoloji (makat hastalıkları) uzmanları yanıt verecektir.

]]>
https://www.hemoroidklinigi.com/tedavi-ucretleri.asp/feed 104
Belirtileri Nedir, Nasıl Anlaşılır? https://www.hemoroidklinigi.com/hemoroid-belirtileri.asp https://www.hemoroidklinigi.com/hemoroid-belirtileri.asp#comments Tue, 26 Feb 2019 08:07:01 +0000 http://www.hemoroidklinigi.com/?p=174 Anal bölgede görülen hastalıkların hemen hemen tümünde çeşitli belirti ve şikayetler Görülmektedir. Yani hastalık içten içe sinsi sinsi ilerleme gibi bir durumu yoktur. Hasta sorunun farkında olmasına karşın utanma problemi nedeniyle uzunca bir süre doktora gitmeye çekinir. Fakat ciddiye almadığımız sorunlar bazen karşımıza kanser olarak da çıkabilir. O nedenle mutlaka yaşadığımız anormal durumlar için doktora gitmek gerekir. Sitemiz hemoroid hastalığı ile alakalı olması nedeniyle bu yazıda hemoroid hastalarında görülen belirtileri ele alacağız.

Hastalarda Görülen Şikayetler

İç Hemoroid Belirtileri

İlk olarak hastalığın 2 farklı gruba ayrıldığına belirterek başlamak istiyorum. Anüs iç kısmında görülen iç anüs çevresinde görülen ise dış basur olarak ayrılmaktadır. Burada yapılan ayrıştırmanın nedeni her ikisininde farklı belirtileri olmasından kaynaklıdır. İlk olarak iç basur belirtileri ile başlayalım.

Makatta Kanama (Dışkılama Esnasında)
Hastalık ilk olarak dışkılama esnasında kanama ile ortaya çıkmaktadır. Lütfen dikkat tüm anüs kanamaları hemoroid olmayıp, aynı zamanda makat ve kalın bağırsak kanseri olabilir. O nedenle 1 haftadan uzun süren makatta kanama şikayetlerinde mutlaka doktora görünmelisiniz. Hastalar uzun süre tedavi olmadıklarında bu kanamalar kişide kansızlığa neden olmaktadır. Vücudun ihtiyacı olan 5-6 Litre kan düzeyi ciddi anlamda düşebilmektedir.

Anüs İçinde Meme Oluşumu (Toplardamar Genişlemesi)
İlk olarak kanama şeklinde ortaya çıkan hemoroid önlem alınıp, tedavi edilmediğinde sürekli ilerleme durumu oluşturacaktır. 1. ve 2. derece derken yaşadığınız şikayetler daha belirgin hale gelecektir. 2. Derece basur halini aldığında anüs iç kısmında şişlik gibi bir meme oluşacaktır. Bu anüs bölgesinde bulunan toplardamarın genişlemesi halidir. Dışkılama esnasında dışkı ile anüs dışına çıkar, siz ihtiyacınızı giderip doğrulduğunuzda kendiliğinden anüs içine girmektedir. 3. Derece olması halinde ise çoğu zaman anüs iç kısmına girmeyip, parmakla sokmak gerekebilir.

Anüs Çevresinde Şişlik
Hastalık 4. derece yani son evreye ulaşması halinde ise artık genişleyen toplardamar sürekli anüs dış kısmında şişlik gibi durmaktadır.

Ağrı (Tromboze Basur)
Evet arkadaşlar hastalığın derecesi ilerledikçe şikayetleri de artmaktadır. 3. ve 4. derece olması halinde tromboze hemoroid dediğimiz basur boğulması meydana gelmektedir. Anüs dış kısmında bulunan meme makat kasları arasında sıkışarak boğulmaktadır. Normalde hiç ağrısı olmayan hemoroid hastalığı tromboze olması halinde ciddi bir ağrıya neden olmaktadır. Bu süreçte tedavisi de yapılmadığı için hastalara önerim sıcak oturma banyosu uygulamaları yönünde olacaktır. Tabii ki tüm ağrılar hemoroidle alakalı olmayıp, Anal Fissür, Anal Hematom gibi hastalıklarda ciddi anlamda ağrı ve can yanmasına neden olmaktadır.

Kaşıntı
Hemoroidin memeleri anüs dışında olması halinde ciddi anlamda kaşıntıya da neden olmaktadır. Kıyafetlere sürtünmesi nedeniyle makat kaşıntısı olabilir. Tabii ki yine her makatta kaşıntının basurdan kaynaklandığı anlamına gelmez. Anüs çevresinde görülen kaşıntının en önemli nedeni Anal Dermatit dediğimiz mayasıl olmaktadır. Kaşıntı şikayetinden kurtulmak için kortizon içermeyen Pruzon krem kullanabilirsiniz.

Islaklık
İç basur belirtilerine dair aktaracağım son buldu makatta ıslaklık olup, anüs dış kısmında yer alan memeler iç çamaşırı hafif ıslak hale getirebilir. Aynı şekilde çok değilse bile kötü kokuya neden olacaktır. Unutulmaması gereken akıntı ve kötü kokunun asıl nedeninin apse, iltihap ve Anal Fistül problemidir.

Dış Hemoroid Belirtileri

Yazının giriş kısmında hastalığın ikiye ayrıldığını belirttik ve iç basur hastalarında görülen şikayet ve belirtileri yukarıda başlıklar halinde ele aldık, şimdi ise daha nadir görünen dış hemoroid belirtilerini ele alacağız. Estetik yönden kötü görünmesi dışında ciddi bir sorun teşkil etmez.

Anüs Çevresinde Şişlik
Cilt altında bulunan toplardamar muhtemelen kabız insanların en sık yaptığı hata ıkınma sonucu genişlemeye neden olmaktadır. Şişliğin büyüklüğü mercimek tanesi kadar olabileceği gibi ceviz büyüklüğüne ulaşabilir. Kişi kendisi bu durumu fark edeceği gibi cinsel ilişki esnasında eşinizde fark edebilir.

Hastalığın Nasıl Oluştuğunu İzleyelim mi?
Yukarıda ben basur hastalığının evreleri ve oluşum sürecini anlatmaya çalıştım. Fakat görsel materyaller her zaman daha etkili olmaktadır. Yabancı kaynaklardan biri animasyon şeklinde iç ve dış basur probleminin nasıl oluştuğu ve nasıl ilerlediğini göstermektedir.Aşağıda yer alan video’da izleyebilirsiniz.

Hangi Doktora / Bölüme Gitmeliyiz?
Yukarıda yer alan şikayetlerin her biri ciddi olup, 1 hafta içinde geçmemesi halinde mutlaka teşhis ve gerekiyorsa tedavisi için doktora müracaat etmeliyiz. Peki anal bölgede görülen bu şikayetler için hangi bölüme randevu almak gerekir. Bununla ilgili geniş kapsamlı detayları farklı bir sayfada ele alacağız.

Makattan Kanamanın Sebebi Nasıl Anlaşılır

Yukarıda yazdığımız belirtilerden en önemlisi kanamadır. Kanamanın önemli olmasının nedeni kan kaybı olmaktan çok daha ciddi hastalıktan olma ihtimalidir.
Kanamanın sebebini anlamanın en pratik yolu proktoloji uzmanı tarafından anoskop  yapılmasıdır. Anoskop anüsün içi ve bağırsağın son 10 cm lik kısmını direk gözle görmeyi ve neredeyse % 100 kesin teşhis koymayı sağlar. Yani sebebi siz evde araştırmayın işin uzmanına bırakın.

]]>
https://www.hemoroidklinigi.com/hemoroid-belirtileri.asp/feed 705
Ağrısız Kansız Hemoroid Ameliyatı https://www.hemoroidklinigi.com/agrisiz-hemoroid-ameliyati.asp https://www.hemoroidklinigi.com/agrisiz-hemoroid-ameliyati.asp#comments Sun, 17 Feb 2019 17:58:45 +0000 http://www.hemoroidklinigi.com/?p=496 Makat bölgesi vücudun en hassas bölgelerindendir ve yapılan ameliyatlarda çeşidine göre ciddi düzeyde ağrıya sebep olabilmektedir. Özellikle şiddetli ağrı ilk 4-7 gün hastanın yaşam kalitesini düşürecek düzeylerde olabilmektedir. Giderek azalan ağrı hastanın 2-5 hafta işe gitmesine engel olacak düzeylerdedir. Genel cerrahi kliniklerinde en etkili ağrı kesicilerin kullanılması gereken ameliyatlar daha çok hemoroid ameliyatlarıdır.

Ağrısız Hemoroid Ameliyatı Nasıl Olur?

Klasik yöntemlerde ağrının bu kadar şiddetli olması insanların hemoroid tedavisini ertelemesine bile sebep olabilmektedir. Gerek hastanın yaşam kalitesi ve gerekse işe dönüş süresini kısaltmak için bir çok çeşitli hemoroid ameliyatları geliştirilmiştir.

Hemoroid Ameliyatı

Ağrısı ve Kansız Operasyon
Ağrısız, kanamasız, yara bakımı ve pansuman olmayan, istirahat gerektirmeyen en etkili ameliyattır. Basur memelerini besleyen atar damarın bağlanması ameliyatıdır.  (Aslında ameliyat denmeyecek kadar basit bir işlemdir). Literatürde THD (Trans Hemoroidal Desarterizasyon) yada diğer adıyla HAL ( Hemoroidal Arter Ligasyonu) olarak geçmektedir.

Hemoroid THD Ameliyatı Nedir?

Atar damarın bağlanması ameliyatı kısaca şu şekilde tarif edilebilir;

THD Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bölgesel uyuşturma yada narkozla yapılmakta olup, anüsten sokulan küçük boru benzeri bir alet ve atar damarın yerini tespit etmeye yaramaktadır. Aletle damar bulunur ve emilebilir. İplerle bağlanan atar damarın tıkanmasıyla memelere gelen kan miktarı azalmakta olup meme kendiliğinden büzüşerek kaybolur.

THD Hemoroid Ameliyatı

Hemoroid Ameliyatı Sonrası

Ameliyat sonrası kısa süreli dinlenen hasta yürüyerek evine gidebilmektedir. Genel olarak çok gerekli olmasa da 2-3 gün istirahat önerilir,kabızlığın engellenmesi dışında ciddi diyet kısıtlaması yapılmaz.

Tüm Basur Çeşitlerinde Uygulanabilir
Basurun damarını bağlama ameliyatı 2.-3. ve 4. derece hemoroidlerin tedavisinde rahatlıkla ve başarıyla kullanılabilmektedir.1.derece hemoroidlere de kullanılabilir ancak bu derecedeki hemoroidlere genellikle ilaç yeterli olmaktadır.

THD ameliyatının en önemli dezavantajı teknolojiye bağımlı bir tedavi olmasıdır yani teknolojiye sahip olmayan kliniklerde yapılamaz.

Ameliyatsız Basur Tedavisi

Buraya kadar klasik ameliyatlara kıyasla daha az ağrı yapan teknolojik yöntemi ele aldık biraz da ameliyatsız yöntemlerden söz edelim.
Ameliyatsız yöntemler dendiğinde akla lazer ve lastikle boğma tedavileri akla gelir.

Lazer Tedavisi

En yaygın uygulanan ve en pratik yöntemdir. Lazer bir tür ışıktır hemoroidin memesine dokunulduğu anda ısıyla meme bir anlamda haşlanmış gibi pişer ve haftalar içinde kaybolup gider. Basurdan kanama varsa saniyeler içinde durdurulur. Erken dönem seviyelerde uygulanabilir. 1. ve 2ç derece iç basurların tedavisinde kullanılır, daha ileri olanlarda kullanılmaz. Genellikle diğer ameliyatsız yöntem lastik tedavisi (RBL) ile birlikte uygulanır.

Lastikle Basur Tedavisi

Basur memesinin dibine lastik halka koyma şeklinde yapılır. Vakum aletine bağlı 1 cm boru şeklindeki alet memeye yaklaştırılır, vakum memeyi çekerek borunun içine alır. Borunun tetik mekanizması borunun etrafındaki gergin lastiği memenin dibine bırakır. Lastik halka memeye giden kanı engelleyerek büzüşüp yok olmasını sağlar. 1. , 2. ve 3. derecelerde tedavi amacıyla 4. derece olanlarda derece geriletmek amacıyla uygulanabilir. Genellikle lazerle birlikte uygulanır.
Ameliyatsız yöntemler tek başına ya da birlikte aynı seansta uygulandığında toplamda 3-5 dakikada tamamlanır ve hasta aynı gün işine dönebilir ancak bir kaç gün istirahat etmek daha akıllıca olabilir.
Ciddi düzeyde ağrı olmaz daha çok dolgunluk hissi olabilmektedir. Dolgunluk hissi bir kaç saatte kendiliğinden düzelir.

]]>
https://www.hemoroidklinigi.com/agrisiz-hemoroid-ameliyati.asp/feed 27
Hemoroid Basur https://www.hemoroidklinigi.com/hemoroid-basur.asp https://www.hemoroidklinigi.com/hemoroid-basur.asp#comments Thu, 07 Feb 2019 19:49:31 +0000 http://www.hemoroidklinigi.com/?p=179 Hemoroid hastalığın orjinal ismi olup basur ise ülkemizde hemoroid’e verilmiş bir isimdir basur adından başka bir kaç isimle de anılmaktadır.
O nedenledir ki bu iki isim aynı hastalığı tarif etmektedir ve tedavilerinde hiç bir farklılık bulunmamaktadır.
Her iki tanımlama da çeşitleri içinde geçerlidir, dış basur dış hemoroidi, iç basur iç hemoroidi tanımlar ve 1 ile 4. dereceler olmak üzere 4 düzeyi vardır. 1.derece en küçük 4.derece ise en büyük formunu belirtir. Dış basurlarda bu şekilde bir derecelendirme yapılmaz daha çok büyük küçük olarak sınıflandırılır.

Dış Hemoroid

Anüs bölgesine dışardan bakıldığında rahatlıkla görülebilen memelerdir, büyüklükleri nohut kadar olabileceği gibi yumurta kadar bile olabilmektedir. Dış hemoroidler hastanın eline gelmesi ve estetik olarak rahatsızlık dışında ağrı, yanma, acı, kanama gibi şikayetler yapmazlar. Hastada kanama, ağrı vs gibi rahatsızlık varsa mutlaka iç basurun olduğu veya başka bir hastalık eşlik etmesi beklenmelidir.

Dış Hemoroid Hastalığı

Hastaların büyük kısmı estetik olarak rahatsız olduklarını ifade ederler. Buradaki estetik tanımlamasını doğru algılamak gerekir, kişinin kendi eline gelmesi de estetik sorun gibi algılanır. Cinsel partnerinin görmesi de kişiyi rahatsız edebilmektedir.
Dış basurlar en çok şu durumlarla karıştırılır ki makat hastalıkları konusunda birikimli olmayan hekimler tarafından da sıkça karıştırlmaktadır.
Tromboze hemoroid
Anal hematom
Çatlakta ortaya çıkan sentinel tag
Kondilom (siğil)

Dış Hemoroid Tedavi

Dışardaki hemoroidlerin tek tedavi yöntemi cerrahi olarak kesilerek alınmasıdır. Sadece dışarıdaki memeler alındığında ciddi ağrı olmaz ama iç hemoroidlerle birlikte ameliyat edilirse ağrı ciddi düzeylerde olabilir. Lazer, lastik tedavisi, skleroterapi gibi uygulamalar dışardaki hemoroidler için uygulanmaz.
Bazı kliniklerde sizi kliniğe kadar getirebilmek için ”lazerle alıyoruz” gibi cümleler duyarsanız sakın ola kolayca bir işlem olacağına inanmayın, sadece sizi ikna etmek için uydurulmuş kelimelerdir.

Makatta Şişlik Yapan Hastalıklar

  • Tromboze hemoroid
    İç hemoroidin dışarı çıkıp makat tarafından boğulmuş halidir, geçici bir durumdur ve çok şiddetli ağrı verir.
  • Anal hematom:
    Fazla ıkınmaya bağlı olarak anüs civarında bir damarın patlayarak cilt altına kan birikmesi durumudur, çok değişik boyutlarda olabilmektedir, kendiliğinden geçen ağrılı bir durumdur.
  • Anüs siğili, kondilom ;
    Mikrobiktir, bulaşıcı, hızla yayılan bir hastalıktır. HPV (human papillom virüs) de denmektedir.
  • Makat çatlağı;
    Anal fissür de denmektedir. Hastalık tedavi edilmediği için haftalar içinde kronikleştiğinde ortaya çıkan ve kronikleşme bulgusu olan sentinel pili denilen cilt kıvrımıdır ve asıl hastalık olan makatta çatlak tedavi edilir.
  • Polip;
    Makata yakın bölgede veya bağırsağın son kısmında et beni benzeri çıkıntılardır.

    4. Derece iç hemoroid

    Aslında hem içte hem dışta vardır, dışta da olduğu için bu sayfada ele alınmıştır. Tedavisi ertelenen hemoroid zamanla daha ileri aşamalara geçer, 4.derecede içerdeki basurlar o kadar ilerler ki artık dış basurlarla sınırları ayrılamaz hale gelmiştir.

    Bu kadar ileri düzeyde olan hemoroidlerin teşhisi gözle bakılarak yada parmakla hafifçe ayrılarak konabilir, kesin teşhis için parmakla içeri bakmak, rektorskopi, kolonoskopi veya anoskopi gibi ek görüntüleme cihazlarına ihtiyaç olmaz. Ancak ek olarak kanser gibi bir şüphe varsa o zaman kolonoskop yapmak anlamlıdır, yani hastalığı teşhis etmek için değil başka bir sorun olmadığından emin olmak için içeri bakılır.

    Dışarda hissedilen memeler artık içeri girmez elle yardım edilip içeri sokulsa dahi hemen dışarı çıkar.

    Hasta otururken hemoroidler dışarıda olduğu için ağrı,genel olarak ıslaklık halı, kanama yeterince temizlenememe gibi şikayetler yapabilir.
    Tedavi:

    Lazer veya lastikle boğma yöntemi ; 4.derece tedavisinde yetersiz kalır ancak ameliyat korkusu olan kişilere hemoroidin derecesini azaltmak yada diğer bir deyimle şikayeleri hafifletmek için uygulanabilir.

    Longo; dışardakiler olduğu gibi kalacağı için önerilmez.

    THD (diğer adı HAL dir) Korumacı (ağrısız ve yan etkisiz) cerrahi yöntemlerdendir. Memeye gelen atardamar kökünden bağlanır, basura giden kan azalınca büzüşür ve küçülür. Daha çok iç hemoroidde etkilidir, dış hemoroidde etkisi azdır.

    Klasik cerrahi ( Milligan Morgan) ameliyatıdır, etkili bir yöntemdir tek dezavantajı ilk dört gün şiddetli, 2 hafta boyunca ciddi ağrı olmasıdır. Ameliyat sonrası seyrek te olsa görülebilen dışkı kaçırma ve makat darlığı gibi sorunlar tedirgin edicidir.

    Kaynak
    https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/428644?resultClick=1

]]>
https://www.hemoroidklinigi.com/hemoroid-basur.asp/feed 139
Makat Apsesi (Anorektal Apse) https://www.hemoroidklinigi.com/makat-apsesi.asp https://www.hemoroidklinigi.com/makat-apsesi.asp#comments Sun, 20 Jan 2019 19:38:26 +0000 http://www.hemoroidklinigi.com/?p=661 Anüs bölgesinin en şiddetli ağrı yapan, fistüle neden olması sebebiyle ciddiye alınması ve en kısa sürede tedavi edilmesi gereken mikrobik bir hastalıktır. Basur hastalığı ile hiçbir ilişkisi yoktur, bu sayfada yer verilmesinin nedeni hastaların sıklıkla basurla karıştırmalarıdır. Bu yanlış teşhis sebebiyle yanlış ilaçlar kullanmakta ve hastalığın ilerleyip fistüle dönüşmesine neden olunmaktadır.

Makat Apsesi

Hekimler arasında anorektal abse olarak  bilinen apse şiddetli ağrı yapan kızarık içi irinle dolu değişik büyüklükte şiş lezyonlardır. Bazı vakalar ise makatın çevresinde dışa doğru büyür, şiddetli ağrı ve kızarıklık ile kendini belli eden hu olguların bazıları ise iç tarafta kalın barsağın son kısmı etrafına yerleşir ve dışarıdan  fark edilmesi ve muayenesi mümkün olmayabilir.


Kendini makatın iç kısmı ile karın alt bölgesinde kasık ağrısı ile belli eder. Dış apselerin teşhisi muayene ile konulabilmekte ve ancak iç taraftakiler için rektal ultrason veya MR gerekir. Böylesi durumları basite almamamız gerekentiğini gösteren bir örnek diyebiliriz.

Makatta apse ultrason görüntüsü

Makattaki apseye neden olan mikroplar kalın barsak florasını oluşturan mikroplardır. Özellikle diyabet, ileri derecede şişman ve yaşlı hastalarda direnç düşük olduğundan hastalık ilerleme eğilimindedir. Bu hastalarda mikrobun kana karışması ile tıpta sepsis diye bilinen hastalık tablosu olur. Sepsis acil tedavi edilmezse ölüme neden olabilen bir hastalıktır.

Makat apsesi nasıl anlaşılır?

  • Makatın etrafı veya makata vuran şiddetli ağrı
  • Anüse yakın konumlarda kızarıklık
  • Makata yakın şişlik
  • Ateş yükselmesi
  • Halsizlik
  • İştahsızlık
  • Makatta dolgunluk hissi
  • İdrar yaparken sızlama

Makat apsesi nasıl oluşur?

Anal kanal dediğimiz kalın barsağın son birkaç santimlik kısmında salgı bezleri bulunmaktadır. Bu bezler anal kanala ince kanalcıklar ile açılmaktadır. Değişik sebeplerle (kabızlık,travma vs) bu kanalcıklar tıkanınca geride birikim olur ve bu da iltihaplanır. Bu iltihap kendiliğinden iyileşebilir, kronikleşebilir veya ilerleyip içi irinle dolu abseleri oluşturur. Kronikleşip kanalcık şeklinde ilerleyenler ilerde nispeten daha uzak yerlerdeki abseleri oluşturur.

Makat apsesi nasıl tedavi edilir?

Anorektal absenin tedavisi cerrahidir. Çoğunlukla genel anestezi altında müsait alanlar lokal anestezi ile abse açılır,içindeki irin boşaltılır. Absenin içi antiseptikli sıvılarla yıkanır. Abse içinde sonradan oluşacak birikimi boşaltmak için dren denilen ince kanal şeklindeki silikon yerleştirilir. Birkaç gün sonra dren çekilir ve yara kuruyup iyileşinceye kadar pansuman yapılır. Bu şekilde anüs abselerinin %50-60 ı tamamen iyileşir,geri kalanlarda kronik enfeksyonla anal kanala bağlantısı devam eder ve anal fistül dediğimiz hastalığa dönüşür. Bu hastalık (anal fistül) ayrıca anlatılacaktır.

Anüs Apsesi Tedavi Edilmezse

Yukarıda sıralanan anüst etrafında şiddetli ağrı, anüste kızarıklık, makatta şişlik, vücutta ateş yükselmesi, halsizlik ve iştahsızlık şikayetleri giderek artar. Kısa sürede boşaltılmazsa fistüle dönem ihtimali giderek artar. Fistül anüsün yakınında sürekli akıntı yapan deliktir. Tipine göre tedavisi çok zor ve zahmetli olabilmektedir.

Kaynak
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30645671

]]>
https://www.hemoroidklinigi.com/makat-apsesi.asp/feed 47